top of page

Metsästyskausi: Sienenmetsästys Vartsalassa

Kauan ennen virallista hirvenmetsästyksen alkua olemme metsästysvaiston vallassa. Koreilla aseistautuneena kuljemme metsän halki. Kaukana nosturi huutaa ja toivottaa tervetulleeksi metsästykseen. Kohdistamme metsän pienimpiä. Sienille. Nyt sitä mennään! Taistelkaamme heitä vastaan, kuten metsästäjä sanoo. Tai, mikä sopii paremmin meidän tapauksessamme, "Walde". Koska Vartsalan metsän sanotaan olevan täynnä sieniä, ainakin paikallisten mielestä. Lopussa on onnellinen loppu ja Rebecca keittää metsäkeittiössämme herkullisen kermaisen kantarellikeiton.



Männytatatia, koivusieni ja kantarelli - kumisaappailla ja kauhoilla aseistettuna suuntaamme metsään.



Metsän kulta


Kun elokuun alussa avaan Kustavin pienen yhteisömme Facebook-ryhmän, huomaan joka toista postausta koristavat kuvat sienillä täytetyistä ämpeistä. Ämpäri ääriään myöten täynnä kullankeltaisia ​​kantarelleja. Jotkut jopa ottavat tilauksia chatin kautta, menevät sitten metsään ja toimittavat tilatut tavarat heti seuraavana päivänä. Litra, kaksi litraa tai jopa viisi! Tilaan kaksi litraa herkullista pientä erikoisuutta ja saan sen ajoissa seuraavana aamuna. Ahaa, luulen, että metsä on täynnä niitä. Ja niin minä ja Rebecca lähdimme liikkeelle ja meistä tuli sienenmetsästäjiä.


Kumisaappaat jalkaan, ämpäri kädessä ja matkaan. Mutta minne? Missä kantarellit ja muut piileskelevät? Ihmiset täällä haluavat jakaa saaliinsa, mutta eivät paikkoja katsoa. Joten vaeltelemme edestakaisin metsässä. Emme vain löydä kantarelleja. Konsultoimme Gogglea, Wikipediaa ja digitaalista sieniopasta. Kantarellit kasvavat mielellään lehtien ja sammaleen alle piilossa lehti- tai havumetsissä. Se tarkoittaa yhtä paljon kuin kaikkialla ja ei missään. Ja jotenkin se näyttää olevan totta, koska paikalliset sanovat olevansa täällä, mutta emme ole vielä löytäneet sellaista. Saari ei voi olla niin suuri.



Onnea!


Puolenpäivän aikoihin pidämme tauon toisessa saaremme kahdesta ravintolasta, Spaunasta, ja syömme vähän jotain vahvistaaksemme itseämme. Ei kestä kauan, kun vanhempi pariskunta astuu ravintolaan. Kumisaappaat, sateen kastelemat hiukset, tyytyväinen ilme kasvoillasi. He olivat metsässä keräilemässä sieniä. Nyt he ansaitsevat jäätelön. Ämpäri on täynnä... Ei, emme kysy, mistä he tarkalleen löysivät sienet - haluamme kokeilla sitä itse. Sitä paitsi he eivät varmasti olisi kertoneet meille. Loppujen lopuksi hyvä sienialue jää hyvin pidetyksi salaisuudeksi.


Rebecca löysi ensimmäisen sienen - Keltavahvero tai kantarelli.



Takaisin metsään poimimme polun uudelleen. Pidämme silmämme ja korvamme auki, koska emme halua saaliimme liukuvan uudelleen sormiemme välistä. Voitko todella kuulla sieniä? Kuljemme aluskasvillisuuden läpi. Ota sää. Ei mitään. Valkohäntäpeura ylittää tiemme. Syövätkö he vain kaikki sienet, luulen.


Iltapäivällä lähdimme taas liikkeelle. Tällä kertaa pyörällä. Ajellaan kaikkia saaren polkuja ja sitten pysähdytään jossain metsän reunassa. Vieressämme aluskasvillisuudessa, ruohoon piilossa, se hohtaa keltaisena. Veitset on piirretty. Täällä metsän ja pellon välissä huomasimme heidät. Mitä lähemmäs niitä pääsemme, sitä enemmän ämpärimme täyttyvät. Ja sitten vanhojen tammien alla törmäämme lisää. kantarellit! Kantarelleja kaikkialla! Sinut metsästetään.


Nosturi puhaltaa halalia.


Kulhoon, nyt voit herkutella! Kiitos metsä!


Viimeinkin löydämme etsimämme muutaman vanhan tammen alta.




Kuvagalleria: Sienikeiton keittäminen metsäkeittiössä





 

Nature facts


Kantarelli

Kantarelli on ollut suosittu syötävä sieni muinaisista ajoista lähtien, ja sitä myydään suuria määriä. Liha on kiinteää ja kiinteää, varressa sitkeää ja kuituista, väriltään valkeasta vaaleankeltaiseen, maku on miedosta pippuriseen (siis sana: pippuri) ja tuoreilla yksilöillä on hieno hedelmäinen tuoksu (kuten aprikoosit).


Mistä löytää kantarelleja Suomessa

Kantarellit kasvavat pääasiassa Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisimmat esiintymät ulottuvat Lappiin asti. Kantarelli muodostaa kasviyhteisön koivun kanssa. Sientä löytyy monenlaisista maisemista ja metsäalueista, mutta ei tiheistä ja pimeistä metsistä. Kantarelleille edullisia paikkoja ovat mm. B. järvien rannat sekä seka- ja lehtimetsät saarilla. Hyvissä kantarellinkeräyspisteissä kannattaa käydä joka vuosi, sillä sientä voi esiintyä yhdessä paikassa useita vuosia.

Keräysaika: Kantarellikausi on pitkä, Suomessa kesäkuun lopusta syyskuun loppuun, joten samassa paikassa on mahdollista vierailla useita kertoja kesän aikana.


 


4 views0 comments
bottom of page